Welcome to my blog, enjoy reading.

luni, 21 ianuarie 2013

Globurile de aur-Life of Pi


"Viata lui Parpanghel", o ecranizare moderna dupa "Tiganiada" lui Ioan Budai Deleanu.
De cand am citit titlul mi-am inchipuit ca pe picior iute asta nu putea sa-l cheme decat ori ca pe litera greceasca ori ca pe orice pisulica azvarlit in picioarele goale iarna pe ulita. Nu m-am inselat il chema si pisulica si litera pi. Acum inchipuiti-va ce elan ai sa vezi un film in care eroul principal are numele de pisulica.
Primele 40 de minute puteti sa nu intrati in sala sau daca vizionati filmul pe calculator pur si simplu incepeti de la minutul 41 ca pana acolo nu ati pierdut nimic. Palavrageala inutila, indienii si-au dat seama ca daca nu introduc in filme si ceva americani sau europeni, simpla defilare de fuste lungi si inflorate in pitigaieli de cantece niciodata intelese nu aduc o prea mare audienta. Asa ca in filmul asta e o lunga introducere in care pisulica ii explica unui scriitor portughez ce si cum. Minutul 41 aduce dezmortirea spectatorilor si amutirea spartului de seminte din floarea soarelui care te tinusera treaz pana acum. Ramas singur pe o barca de metal cu un cimpanzeu, o zebra, o hiena si un tigru, pisulica ajunge cam in 10 minute in finala cu tigrul. Restul dispar pur si simplu ajutati de radiera regizorului caci dupa ce hiena ii papa pe cei doi fraieri, cimpa si zebra, tigrul o papa pe hiena dar in secunda urmatoare nu mai e nicio urma nici de carne, nici de sange... Ba frate, dar macar un os... i-o fi pus la marinat.
Apoi incepe scoala de dresaj cu tigrul caci prin bagaje asta micu gaseste si cartea cu cum sa dresezi un tigru cand naufragiezi cu el in aceesi barca. Ca sa se pazeasca de tigru, pisunel se refugia la capatul barcii pe o vasla de ziceai ca-i bot de Titanic si in care pusese un colac de salvare in care statea cu fundul. Ce mai, aveam impresia ca citesc Tiganiada si impresia nu mi-am schimbat-o tot restul filmului. Pesti zburatori care zburau cu 100/km pe ora si asta micu statea catarg in fata lor in timp ce astia se izbeau de fata lui si el nu patea nimic... Insule luminoase, cum il invinge el Parpanghel pe tigru... La sfarsit aflam ca toata istoria poate fi de fapt o inventie a tuciuriului si nu prea mai stim care e adevarul.


Niciun comentariu: